Як вибрати пазли для дітей? Різновиди на будь-який вік.

Пазли - найпопулярніша гра для дітей та дорослих. У чому особливість пазлів, які вони бувають і як правильно вибрати пазл для дитини?

Пазли з'явилися вже багато років тому і досі не втрачають своєї популярності. І це не тільки тому, що пазли дуже захоплююче та веселе проведення часу. Пазли ще й неймовірно корисна гра, що розвиває, як для дорослих, так і для дітей.

Розвиток завжди проходить у рази цікавіше через гру. Купивши красиві та яскраві пазли для дітей, можна зацікавити дитину на довгий час. Так чим же такі корисні пазли?

Пазли для дітей, у чому їхня перевага.

  • Розвиток дрібної моторики.
  • Просторове мислення.
  • Уяви.
  • Формуються навички конструювання.
  • Виховується посидючість.
  • Розвиток уваги, зосередженості.
  • Знайомство з навколишнім світом.

Про користь стало зрозуміло, але як підібрати потрібний пазл для дитини. Головний критерій відбору – малюк зможе впоратися з ним сам. Важливо зацікавити дитину, вибрати пазл за її рівнем розвитку та віком.

НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВИБОРІ ПАЗЛІВ ДЛЯ ДИТИНИ:

► Кількість частин. Від того, скільки елементів у пазлі залежить і складність гри. Пазл на більшу частину складніше складати. Для найменших можна знайти гру і на 2 деталі, і на 3. Для дітей шкільного віку можна розглядати вже пазли на 500 частин.

► Вік та концентрація уваги. Чим старша дитина, тим довше вона зможе тримати свою увагу на одному виді діяльності. Наприклад, у 3 роки діти можуть концентрувати увагу від 6 до 15 хвилин. Відповідно, у віці трьох років потрібно розраховувати на пазл, який займе не більше ніж 15 хвилин у дитини.

► Розмір елементів. Тут так само, як і з кількістю. Чим більші деталі, тим простіше буде збирати пазл дитині.

► Малюнок. Картинка та деталізація малюнку також дуже важлива. Тут слід врахувати і переваги дитини, та її вік теж. Деталізоване промальовування ускладнює складання. Звичайно ж, зібрати лева, собаку чи людину частинами його тулуба буде простіше. А ось складати пазл із зображенням якогось лісу з купою дрібних квітів, пташок та звірят буде складніше.

► Матеріал. Пазли виготовляють із різних матеріалів. У деяких випадках вони можуть бути небезпечними для дітей. Дитячий пазл має бути із закругленими кутами, гладкий, можливо з м'яких матеріалів. На вік 1-2 роки бажано купити пазл із кілочками або ручками на кожному елементі, наприклад.

Різновидів пазлів дуже багато. І з кожним роком дизайнери винахідники головоломок вигадують нові варіації. Асортимент дійсно широкий і вибрати щось потрібне досить складно.

Різні варіанти пазлів

 За матеріалом:

Дерев'яні

Картонні

Пластик

Металеві

Магнітні

М'які

Сторони збирання:

Односторонні

Двосторонні

По площинах:

Класичні

3д пазли

Пазли кубики

За кількістю елементів:

 Від 2х шт до 50 000 шт  

По розміру:

Від 1 мм до 1 м

З ігрової механіки:

Звичайні пазли

Пазл гра

Навчальний пазл

Пазл сувенір

Як бачите, варіантів справді багато. Порадьтеся з консультантом у магазині іграшок та головоломок, запитайте у дитини, що їй подобається. Прочитайте про вік вашої дитини, особливості розвитку цього віку.

Підсумкові рекомендації щодо вибору пазла для дітей

  • Зацікавленість дитини, її переваги та захоплення.
  • Вік. Особливості розвитку малюка, його можливостей, навичок та здатності самостійно зібрати той чи інший пазл.
  • Скільки часу дитина зможе самостійно сидіти над грою та утримувати увагу.
  • Вибрати відповідний розмір деталей та кількість елементів. Щоб це не було надто легко та нудно, чи надто складно.
  • Безпека. Знайдіть варіант безпечний для дітей. З закругленими кутами та гладкий.
  • Зважайте на характер вашого чада. Якщо він категорично не гратиме один, то розгляньте пазл гру для спільного дозвілля.