Які навички розвиває конструктор у дітей

Чому, якщо розвиток дитини, то одразу конструктор? У чому його користь і які навички він розвиває у дітей і дорослих?

Конструктор – одна з найпопулярніших іграшок. Її виробляють уже десятки років, абсолютно різні бренди. Щороку вносячи якісь свої інновації та своє бачення у цю розвиватку.

Мало хто з батьків замислюється над тим, що саме розвиває конструктор. Просто перше, що спадає на думку при думці про дитячі розвиваючі іграшки - це конструктори. Тут у батьків, звичайно, є і особистий інтерес. Конструктор, як і в ситуації з пазлами, захоплює та затягує дитину. Маля на якийсь час іде у свій світ фантазій, пихкаючи і зосереджено щось будує, в будинку панує тиша. І лише зрідка можна почути імітацію падіння найвищої вежі, руйнівні наслідки падіння літака на конструкцію, або звуки невдалого рішення у будівництві будинку.

Однак, у цьому нічого поганого, і навіть більше, це дуже корисно у розвиток дитини. По-перше, мамам та татам теж потрібен відпочинок та особистий простір. По-друге, конструктор розвиває дитину і вчить саме вмінню грати самостійно.

Користь конструктора для розвитку дітей

З найбільш очевидних плюсів - конструктор не прив'язаний до віку та статі. З ним можуть грати і хлопчики та дівчатка. Купити конструктор можна як для малюків 3-х років, так і для дорослих школярів і навіть підлітків. Та що там, великі діти 30 років теж не проти створити щось своїми руками. Благо асортимент дозволяє підібрати потрібний конструктор на будь-який вік.

ЧИМ КОНСТРУКТОР ТАК КОРИСНИЙ:

  • розвиток дрібної моторики;
  • тренування посидючості та зосередженості;
  • розвиток уваги, пам'яті та координації;
  • розвиток просторової уяви;
  • формує навичку конструювання;
  • вчить дитину проводити час самостійно та організовувати свої ігри самому;
  • розвиток логіки;
  • при спільній грі з кимось діти вчаться промовляти, що вони збираються збудувати, коментують свої дії;
  • формують знання про форми, кольори, про навколишній світ;
  • вчаться знаходити відповідності за розмірами та формами.

Які конструктори бувають

  • Конструктори кубики

Найпопулярніший вид конструктора для дітей. Це можуть бути і м'які кубики великих розмірів, і магнітні кубики, і пластикові. Такі моделі підійдуть для найменших, від 1 року точно. Для початку їхнє завдання досить просте - розвиток моторики. Пізніше кубики можуть виконувати функцію пазла. Дитина може збирати відповідні картинки на кубиках, фігури, сортувати за квітами, будувати башти. І в такий спосіб знайомиться зі світом.

  • Моделювання

Такий тип конструювання вже для старших дітей, і навіть для дорослих. Створювати моделі можна за допомогою клею або спеціальних пазів для складання. Модель може бути більш простою з картону або дерева. Або металеві конструктори моделі, які підходять від 14 років і старше.

  • Магнітні

Магнітний конструктор - дуже популярний серед дітей. Найвідоміший і якісніший виробник у світі – Швейцарський бренд Геомаг. Чарівними елементами в цій іграшці є звичайно магніти. Ефект притягування деталей один до одного дуже подобається дітям. Та й для дорослих як антистрес.

  • Лего та легоподібні

Лего – це взагалі перша асоціація при слові конструктор. Такий бум популярності поки що ніхто не переплюнув. Фішка легко в тому, що вони часто роблять тематичні набори. Під зіркові війни, наприклад, чи Гаррі Поттера. У цей різновид входять всі комплекти, які кріпляться один до одного. Плюс цієї серії в тому, що з якої коробки ви не взяли б деталь, вона прикріпиться до будь-якої іншої. Хоча у магнітних теж є така перевага. Таким чином, дитина може вибудовувати величезні конструкції, з'єднуючи всі набори один з одним. Головне – фантазія.

  • Керамічний конструктор

Це про справжнє будівництво. Діти мають можливість взяти в руки справжні керамічні міні цеглинки і побудувати будинок, наприклад, або фортецю. Супер захоплююче у будь-якому віці. За рахунок невеликих деталей рекомендують від 5 років.

  • Механічні

Як зрозуміло з назви, з допомогою цього конструктора дитина може зробити цілий механізм. Наприклад, побудувати юлу, машинку чи компас.

Як правильно вибрати конструктор

Є кілька рекомендацій щодо того, як вибрати в цьому різноманітті підходящий конструктор.

Насамперед звертайте увагу на вік. Для малюка 1, 2, 3 роки можна розглянути магнітні кубики. Для дітей 5-7 років можна знайти щось із лего чи керамічних. Для старших школярів моделювання.

Спробуйте визначити, щоб дитині було б цікавіше. Для цього можна прийти в магазин, наприклад, у наш шоурум, в якому є можливість у відкритому доступі пограти з будь-яким конструктором. Зверніть увагу, до чого у дитини у процесі виникло більше інтересу та позитивних емоцій.

Конструктор для дітей має бути безпечним. Звертайте увагу на матеріал виготовлення, дрібні деталі, гострі краї, вагу елементів. Саме тому, в магнітних конструкторах, наприклад, роблять магнітними саме довгі палички, які не можна проковтнути.

Ціна конструктора також важлива. Скажімо чесно, якісні ліцензовані продукти коштують недешево. Звичайно, завжди можна знайти на ринку більш бюджетний аналог. Однак там гарантію ніхто не дає. Можна починати знайомство з невеликих наборів із меншою кількістю деталей.

Не варто брати іграшку, від якої ви не відходитимете ні на крок. І постійно контролювати дитину. Тим самим забираючи в нього простір для маневрів та фантазії. Краще вибирати гру, що відповідає віку та вашим особистим правилам безпеки. Інакше можна відбити будь-який інтерес своїм контролем.

Вибрати конструктор можна у Києві вул. Антоновича 169 магазин головоломок Кубик. Фахівці допоможуть купити найкращий варіант.