Чим змащувати кубик Рубіка?

Ви купили кубик Рубіка, і згодом він став крутитися гірше або відразу з коробки головоломка не така плавна як хотілося б? Очевидно, що кубик потребує догляду та мастила. Ця стаття допоможе підібрати відповідне мастило для вашої улюбленої іграшки, розповість як його використовувати і на що мастило взагалі впливає.

Для початку потрібно розуміти, що будь-яка механічна головоломка потребує догляду та мастила. Кубик, як і будь-який механізм зношується, піддається впливу морозу, пилу та вологи. Щоб захистити вашу улюблену іграшку від зношування, її необхідно змащувати.

Кубик час змастити, якщо:

  • Рубику вже пару місяців і ви ще не застосовували мастило.
  • Відчуваєте сильне тертя.
  • Грані важко крутити.
  • Головоломка неконтрольована, надто швидка для вас.
  • Хочеться пришвидшити кубик.
  • Усередині щось скрипить.
  • Провертаються гайки.
  • Дуже сухе обертання.

Завданням номер один буде вибрати потрібний варіант змащення, найоптимальніший балончик засобу, що відповідає вашим цілям. Залежно від того, хочете ви прискорити або сповільнити рубик буде відрізнятися вид мастила.

Вибране вами мастило не повинно нашкодити внутрішнім механізмам кубика. Наприклад, знайдений вдома пляшка соняшникової олії не підійде і лише завдасть шкоди. Також не можна застосовувати автомобільну ВД40, вазелін, будь-які креми, олії, шампунь або мило.

Найправильнішим рішенням буде спеціалізоване мастило для кубика рубика на силіконовій основі без домішок. Хоч іноді до силікону щось і додають, треба знати, що саме. При покупці такого засобу слід звернути увагу до складу розчину. Усі мастила виготовляються із силікону. Відмінність лише у консистенції та домішках.

Різновиди мастил для кубика Рубіка:

  • Рідкі мастила.

Найпоширеніший вид мастил, який варто вибрати для прискорення кубика рубика. Такі мастила можуть бути на водній основі і швидко вивітрюватись. Рідкий силікон використовують частіше спідкубери, оскільки це допомагає кубику крутитися швидше. Рідке мастило люблять за швидкий результат і можливість капнути його куди завгодно, незважаючи на таку ж швидку витрату. Вона моментально прискорює куб, що просто необхідно на змаганнях зі спідкубінгу. Найменші частки секунди також можуть зіграти роль.

  • Густі.

Спеціалізовані силіконові мастила для швидкісних кубиків, з якими важко впоратися через брак досвіду. Часто куб може обертатися швидше за вас, моторика рук просто не встигає за ним, грані провертаються більше ніж потрібно і це заважає при складанні. В'язкі мастила надають контроль при складанні кубика, запобігають скрипам пружин або прокручування гайок. У разі скрипу допоможе змащування пружини, необхідно капнути розчин безпосередньо на пружинки, попередньо відкрутивши гайки.

В'язкий розчин найбільше призначений для змащування внутрішніх елементів механізму. Капнути можна будь-куди, але в невеликих кількостях. Це зменшує витрату мастила, адже з її густотою буде достатньо кількох крапель. Це відмінний вибір, щоб втихомирити куб, надати йому стабільності. Оптимально використовувати рідке та густе мастило одночасно.

  • Універсальні спреї.

Балончик універсального мастила підійде для будь-якої механічної головоломки. Його можна застосувати до пірамідки, скьюбу, скваяра чи мегамінксу. Їм зручно користуватися і він дає потрібний результат для всіх куберів.

Купити потрібне мастило для кубика Рубіка півсправи. Наприклад, вибрати спеціалізований догляд в Україні можна в нашому інтернет магазині Kubik.in.ua. Окремий момент використання мастила, скільки крапель, куди бризкати і як розподіляти. Змащувати потрібно так, щоб рівномірний шар силікону розподілився по всіх боках кубика, зробивши його обертання легким.

Сучасне кубобудування створює багато інновацій для того, щоб мастило довше не випаровувалося. Наприклад, знамениті стільники від Ган допомагають затримуватися мастилу якомога довше і не вивітрюватися. Таким чином, витрата зменшується, ефект зберігається.

Процедура змащення кубика.

Слід знати, що перш ніж почати змащувати, кубик має бути чистим. Протріть вашу іграшку вологою або звичайною серветкою, ретельно позбавтеся пилу. Рубик в жодному разі не можна мити водою або миючими засобами, це зіпсує внутрішній механізм. Всередину рубика часто потрапляє різне сміття, яке заважає при складанні та ускладнює обертання.

СПОСОБИ ЗМАЗАТИ ГОЛОВОЛОМКУ:

  • Розібрати рубик окремі елементи. Для кращого ефекту потрібно розібрати кубик і ретельно протерти кожну запчастину мастилом. Залишити так усі хвилини на 30, потім зібрати куб.
  • Дістати кутовий сегмент кубика та змастити все всередині. Поступово поширити силікон по всіх гранях кубика і дати висохнути.
  • Збризкати спреєм отвори між сторонами кубика, відсунувши грань убік. Покрутити рубик, розподіливши залишки мастила і протерти сторони серветкою. Це найшвидша і найлегша процедура догляду за вашим кубиком.

Професійні спідкубери, розбираючись у всіх нюансах та різновидах мастил з легкістю змішують мастила та використовують їх досить часто. Це залежить від того, скільки часу ви проводите з кубиком. Варто зазначити, що кубики на чорному пластику з наклейками не бажано часто змащувати. Це може вплинути на міцність наклейок.

Будь-яка річ вимагає догляду і у питанні спідкубінгу ми завжди раді допомогти. Наші консультанти із задоволенням дадуть відповідь на будь-які ваші питання і допоможуть купити відповідне мастило саме для вашого кубика Рубіка. У нашому магазині є універсальний балончик для всіх видів кубиків, які також прискорюють або уповільнюють мастила CJ, які можна міксувати.