Спірограф

Ви, напевно, раніше бачили таку цікаву річ, тільки забули назву. Розповідаємо про спірограф та його різновиди!

 

Класичний спірограф являє собою прямокутну лінійку з двома робочими зубчастими отворами всередині. До лінійки додається кілька шестерень.

Така іграшка підходить дітям віком від 4 років. Вона дозволяє виявляти уяву та творчі здібності дитини, а ще лінійка-спірограф розвиває дрібну моторику і готує руку до письма.

Більшість великих літер складається з плавних ліній, які необхідно малювати безвідривно, а цей прилад в ігровій формі розробляє кисть дитини і робить обертальні рухи однакової амплітуди звичними та вільними.

Багатьом дітям, особливо перед вступом до першого класу, тренування координації рухів просто необхідне: воно допоможе їм навчитися писати акуратніше і швидше, а значить скоротить час підготовки домашніх завдань.

Лінійка прикладається до паперу, розміщеного на рівній поверхні. Олівець, ручка або фломастер вставляється в один з цих отворів, і плавні рухи рукою по колу, виходять геометрично правильні спіралі.

Візерунки, що отримуються за допомогою спірографа, безпосередньо залежать від кількості зубчиків робочих кіл і розміру рухомих шестерень.

Зазначимо, що краще підійдуть ті прилади, що пишуть, які не розмазуються при дотику і не залишають прогалин. А також, пам'ятайте, що потрібно міцно тримати папір, на якому малюватимете - тому що навіть найменше зрушення може зіпсувати малюнок.

Спірограф був винайдений британським інженером Денисом Фішером у 1962 році. Йому знадобився спосіб швидко і точно креслити лінії, що плавно згинаються. Зроблений винахід не допоміг Деніс просунутися у своїй роботі, але він настільки сподобався членам його сім'ї, що він вирішив випустити його як іграшку.

Перші замовники отримали іграшку 1965 року, а на американський ринок «Спірограф» потрапив 1966-го. Причому його було названо найкращою навчальною грашкою світу чотири роки поспіль, з 1965 по 1969 рік.

Накресливши самостійно пару малюнків, розумієш, що спірограф насправді відмінно розвиває дрібну моторику та уяву. Діти отримають масу позитивних емоцій, усвідомлюючи, які незвичайні постаті вони можуть створювати.

Гіпнограф — це модернізований спірограф  від американського бренду ThinkFun.

Ця система допомагає створювати складні епіциклоїдні малюнки шляхом виставлення та поєднання дисків певних діаметрів.

13 змінних шестерень різних розмірів, налаштовуються таким чином, що в результаті виходять незвичайні креслення. Робити це можна, використовуючи запропоновані налаштування, або змінюючи механізми по-своєму, щоб створити щось унікальне.

Проте варто зауважити, що ця досить складна система має й недоліки. Наприклад, нестабільність та слабка стійкість. Так як деталі досить легкі, вся конструкція схильна до вібрації і руху, що погано позначається на чіткості креслення. А ще Гіпнограф малює лише на круглих аркушах паперу, які фіксуються у рамці, що унеможливлює його застосування на інших форматах.

У дітей спірограф розвиває уяву, фантазію, творче та логічне мислення, дрібну моторику та координацію руху пензля. Покращує характер почерку та збільшує швидкість письма. Вчить моделювання кольорів та просторового мислення. Удосконалює естетичні здібності та підвищує інтелект. Тому його безперечно варто спробувати. Коштує іграшка близько 20 грн, а ще у вас буде завжди потрібна лінійка!