Тангам • Історія танграма • Схеми та різновиди

Розповідаємо про найдавнішу та одну з найпопулярніших головоломок в історії.

Що таке Танграм

Танграм – це давня китайська головоломка. Завдання гри складати фігури з представлених елементів. Самих різновидів таких фігур дуже багато. Наприклад, у задачнику від компанії Точка складання надається 525  фігур. І кожна з них це цікава головоломка.

Гра складається з 7 частин: двох великих триуольників, одного середнього трикутника, двох маленьких трикутників, квадрата і паралелограма.

Танграм популярна гра серед дітей та дорослих. А також танграм часто використовується як наочний посібник з геометрії.

Історія танграма

Виникнення головоломки оповите легендами. Одна з них свідчить, що танграм був створений 4000 років тому китайським богом Тан та описаний у семи його книгах. У кожній книзі міститься близько 1000 постатей, які ілюструють створення світу та походження видів. 7 частин символізують Місяць, Венеру, Марс, Меркурій, Юпітер, Сатурн та Сонце.

Інша легенда розповідає про китайського імператора, який замовив для свого палацу величезний аркуш скла. Але в процесі транспортування листок упав і розколовся на 7 частин. Майстри насилу змогли зібрати ці частини у квадрат і у процесі зрозуміли, що з цих елементів можна складати й інші фігури. Тому розколоті частини були піднесені імператору як цікава головоломка.

Достовірних даних про правдивість легенд немає, але з джерел ми знаємо, що перші згадки датуються кінцем XVIII століття. Найраніше видання з фігурами та схемами було надруковано в Китаї в 1813 році. Проте знайти оригінал поки що не вдалося. Про його існування ми знаємо зі згадок пізніших джерел від 1815 року.

Завдяки активній торгівлі з Китаєм, вже на початку XIX століття танграм поширився країнами західної Європи та Північної Америки. Особливої популярності складання фігур набуло у вікторіанській Англії. Відомі люди тієї епохи, наприклад, Льюїс Керрол, називали танграм своєю улюбленою іграшкою.

Різновиди танграма в kubik.in.ua

Кількість і пропорції елементів є недоторканними параметрами. Проте можна сміливо експериментувати із матеріалом, з якого виготовляється гра.

МОЖЛИВІ ВАРІАНТИ ГОЛОВОЛОМКИ:

  • Дерев'яні тангри.
  • Пластиковий.
  • Магнітний танграм.
  • Картонний.
  • Своїми руками.
  • Кишеньковий міні танграм.

Найпопулярніші варіації – це танграм із дерева або пластику. До елементів часто кріплять магніти. Магнітний варіант зручний тим, що дозволяють складати фігури на вертикальних поверхнях.

На диво, танграм із картками зустрічається досить рідко. Найчастіше купивши головоломку, потрібно шукати схеми фігур в Інтернеті. Це не завжди зручно, адже одне із завдань таких ігор це якраз відірватися від гаджетів.

Зробити прототип гри своїми руками під силу навіть дитині. Для цього вам потрібно завантажити шаблон, роздрукувати його та вирізати елементи.

Такий пробник гри може бути чудовим варіантом, щоб скоротити годинку вільного часу або познайомити дитину з новою грою. Однак на довге життя виріб не варто розраховувати. Паперові частини швидко мнуться, брудняться і губляться. Фігури, складені з такої гри, виходять нечіткими.

Рекомендуємо вибирати дерев'яний танграм. Дерево тактильно приємний, яким так і хочеться маніпулювати. Елементи необов'язково мають бути розфарбовані в яскраві кольори. Якщо вибрати танграм з не забарвленими елементами, у вашої дитини буде можливість проявити свою фантазію і самостійно підібрати колірну гаму для розфарбовування.

Незабарвлене дерево має статусний вигляд та підійде для подарунка дорослій людині.

Танграм з картками можна вибрати тут

Набір з 7 елементів популярний не лише як гра. Серед фанатів головоломки особливою популярністю користуються меблі у формі танграми. Зокрема столи.

Користь для розвитку

Головоломка допомагає розвивати дрібну моторику та просторову уяву людям будь-якого віку. Але особливо його користь проявляється у дитячому розвитку. Завдяки простоті своєї ігрової механіки танграми можна починати освоювати досить рано.

ЕТАПИ ОСВОЄННЯ ТАНГРАМУ ДИТИНОЮ

Спочатку потренуйтеся разом з малюком складати фігури з двох-трьох елементів. Наприклад, попросіть дитину скласти квадрат із двох трикутників.
Далі можна перейти на складання фігур за прикладами, на яких чітко видно розташування елементів.
Тепер малюк може намагатися складати фігури, на зображенні яких видно лише зовнішній контур. Наприклад, спробуйте скласти будиночок, лисицю чи зайця.
Після освоєння трьох попередніх етапів дитина може включати свою уяву та вигадувати власні постаті. Танграм дає нескінченне поле можливостей дитячої фантазії.
У процесі гри формується здатність розпізнавати різні постаті. Дитина вчиться розумінню те, що цілі постаті можуть складатися з невеликих частин. Тренується вміння працювати з простором, дрібна моторика та посидючість.

Схеми для танграм

Танграм хороший тим, що з 7 елементів можна скласти безмежну кількість фігур. При цьому головоломка торкається безлічі тематик. Ви можете збирати людей, тварин, транспорт, будинки, літери, цифри та багато іншого.

Парадокси

Парадоксами називають фігури, що викликають логічні протиріччя. Найвідомішими є парадокс «Мандрівник» і парадокс «Розбита ваза».

Якщо дивитися тільки на силуети, то мимоволі постає питання «як це можливо?»

Однак, вивчивши розташування елементів, ми бачимо, що ніякої каверзи немає і кожна фігура складається з усіх 7 елементів.

Придбати танграм!